История на марката Nike


маратонки nike

Маратонки Nike

Nike, Inc. е американска мултинационална корпорация, която проектира, разработва и предлага на пазара обувки, облекло, оборудване и аксесоари. Компанията е основана на 25 януари 1964 г. като Blue Ribbon Sports от Бил Бауърман и Фил Найт и официално става Nike, Inc. на 30 май 1971 г.

Името на компанията „Nike“ идва от гръцката богиня на победата. През 1971 г. компанията представя своето лого „Swoosh“, което е проектирано от Каролин Дейвидсън, студентка по графичен дизайн в Портландския държавен университет, на която е платено 35 долара за работата си.

Първоначално Nike продаваше предимно обувки, проектирани от Bowerman, който беше треньор по лека атлетика в Университета на Орегон. Първата обувка на компанията, „Nike Cortez“, е представена през 1972 г. и става популярна сред бегачите поради лекия си дизайн.

Успехът на Nike започва през 80-те години на миналия век, когато започва да спонсорира високопоставени спортисти като Майкъл Джордан, който стартира линията обувки Air Jordan през 1985 г., и американския олимпийски баскетболен „Dream Team“ през 1992 г.

През годините Nike разшири продуктовата си линия, за да включи маратонки Nike, аксесоари и екипировка, и се превърна в един от най-големите световни производители на спортна екипировка. Компанията е известна със своите иновативни дизайни, висококачествени продукти и силна идентичност на марката и се превърна в културна икона с характерния си слоган „Просто го направи“.

Днес Nike продължава да бъде основен играч в индустрията за спортно облекло и обувки с приходи от над 37 милиарда долара през 2021 г. Продуктите на компанията се продават в над 190 страни по света и в нея работят повече от 75 000 души по целия свят.

Прочети за Топ 7 модела на Ferrari