Авточасти втора употреба и ползите от тях


Защо да ползвам авточасти втора употреба


Практически съвети при закупуване на използвани авточасти


Купуването на втора употреба или „екологични“ части може да спести огромни суми пари както и да донесе екоползи както описахме в друга наша статия. Но не забравяйте, че тези части са втора употреба, така че е нереалистично да се очаква да бъдат в състояние „като нови“. Въпреки това, освен ако не е посочено друго, когато се доставят, тяхното състояние трябва да отговаря на тяхното описание.

Като такива, трябва да се очаква, че частите, продавани като „тествани“, трябва да функционират правилно, докато това не е задължително да е така за тези, продавани като нетествани. В много случаи „нетестваните“ части ще бъдат продавани като „дефектни“ или за „резервни части или ремонт“ (напр. ако са премахнати от традиционен „Направи си сам“ или „Избери част“) и няма да подлежат на замяна или гаранция за връщане на парите (въпреки че може да бъде предложен кредит). Въпреки това, всички реномирани производители на автомобили за разглобяване предлагат гаранция за готови части.

Разглобителите на превозни средства обикновено нямат начин да проверят пробега на превозните средства, които получават – те обикновено нямат сервизна история или сертификат за MOT, така че ще разчитат на пробега, показан на одометъра.

Най-често срещаните проблеми са:

Клиентът е закупил грешната част, често защото е поискал грешното нещо или не е дал достатъчно информация. Основната информация, която трябва да предоставите, е марка, модел, регистрационен номер, тип гориво (дизел/бензин), тип скоростна кутия (ръчна/автоматична) и номер на част.

Когато купувате двигатели, посочете кода на двигателя (а не номера на двигателя). Най-добрият начин да избегнете проблеми е да дадете регистрационния номер на вашето превозно средство на демонтьора. Много специалисти по разглобяване вече имат достъп до бази данни за търсене на номера и части, така че това обикновено ще им позволи да намерят правилната част за вашия автомобил.


Резервната част не „лекува“ проблема с автомобила. Например може да се наложи подмяна на двигател, но когато се монтира резервен двигател, същият проблем се появява отново. Добри примери за това включват, когато двигател прегрява поради проблем с охладителната система или губи масло поради дефектно турбо. При тези обстоятелства не е разумно да се очаква фирмата за демонтаж да достави друг двигател. Поради тази причина е важно клиентът да разбере какво е причинило проблема с автомобила му и това да бъде решено преди да се използва резервната част.
Получените авточасти втора употреба не отговарят на очакванията. Например, когато купувате двигател, в повечето случаи доставеният двигател няма да включва стартер, алтернатор, помпа на климатика, помпа на кормилното управление или турбо. Понякога няма да включва входящия или изпускателния колектор или дори инжекторите. Не предполагайте, че те ще бъдат доставени, така че ако имате нужда от тях, трябва да попитате.


Трябва да се обърне особено внимание, когато се поръчват и монтират „употребявани“ двигатели (поради причините, посочени по-горе). Така че обърнете внимание на следните точки:
Уверете се, че знаете причината, поради която двигателят се е повредил на първо място и че причините са разгледани при монтирането на резервния.
Уверете се, че сте поръчали правилния двигател за вашия автомобил (правилен код на двигателя, тип гориво, мощност и т.н.)


Повечето използвани двигатели ще се доставят без масло – трябва да поставите ново масло (от правилния тип), преди да го стартирате.
По същия начин, много двигатели няма да съдържат маслен филтър, а дори и да има, много разглобяващи уточняват, че трябва да се монтира нов филтър
Винаги поставяйте нов ангренажен/гърбичен ремък, когато монтирате използван двигател. Ако това не бъде направено и коланът се повреди, тогава ще анулирате всяка гаранция. Уверете се, че новият колан е „отмерен“ правилно – това е често срещан проблем.


И накрая, ако нещо се обърка с доставената част, тогава е важно да се свържете с доставчика възможно най-бързо, да останете учтиви и да приемете съвета им. В разумни граници повечето реномирани демонтьори ще се опитат да помогнат за разрешаването на проблема.

Информация за екоползите от употребяваните авточасти може да прочетете тук.

Етикети:,